ESP8266-01 incelemesi. ( Modülün Nodemcu şekline çevrilmesi ) -1

NODEMCU OLARAK ÇALIŞMA :
Nodemcu  modüller piyasada bulunmaktadır. Fakat onlardan birine gerek olmadan da ESP8266-01 modülünün içindeki programı değiştirerek NODEMCU olarak çalıştırmak mümkün. Bunun için Nodemcu flasher denilen bir program bulunmakta.
Bu programı flash’a yüklemeden önce 1. bölümdeki pcb yi oluşturduysanız GPIO0 pinindeki anahtarı GND tarafına çevirmeniz gerekiyor. (Flash’a Program gönderirken gereklidir.)

Sisteminize uygun olan esp8266flasher.exe programını indiriyorsunuz.
Lua loader programını indiriyorsunuz.
Nodemcu Firmware  bilgilerini indiriyorsunuz

Bu programları indirdikten sonra videodaki gibi Nodemcu programını ESP modülünüze yüklüyorsunuz.
Flash’a yükleme esnasında karşınıza gelecek olan sayfalarda config sayfasında programın olduğunu ve yanındaki kodun doğru olduğunu kontrol edin.
Advanced sayfasından baud hızını 115200 ayarlayın.
Hafızayıda elinizdeki pcb nin rengine göre burada ayarlayın
ESP nin çalışacağı frekansı da ayarlayın
Ana sayfaya dönün ve FLASh butonuna basarak programı başlatın.
Videoda ADVANCED yazan menü resimlerde ABOUT olarak çıkmıştır.
Not: GPIO 0 ucunu GND ye bağlamayı unutmayın. Yine de işlem başlamazsa ya da hata verirse RESET butonuna basarak resetleyip tekrar deneyin.

Bu şekilde Flash programlama bittikten sonra Artık LUALOADER programıyla LUA  örneklerinden birini yükleyebilirsiniz. Bunu yaparken artık 9600 baud olarak kullanmanız  gerekecektir.

Önemli bir not: LUA program yüklediğinizde otomatik olarak başlamaz. sizin lua loader  içerisinden başlatmanız ve denemelerinizi yapmanız gerekir. Elektrik kesilirse LUA  programı silinmez, fakat otomatik çalışmaz. Program denemeleriniz bittikten sonra artık  kendi başına çalışabilir dediğinizde LUA programınızın ismini INIT.LUA şekline  dönüştürmeniz gerekiyor.
Bunun sebebi ESP modül başlangıçta otomatik olarak çalışması için init.lua programını  arıyor varsa çalıştırıyor.  Yoksa sizin program seçip çalıştırmanızı bekliyor.

Birden fazla LUA programını ESP içine gönderebilirsiniz. Fakat otomatik olarak  init.lua çalışacağından diğer programlarınız çalışmayacaktır.
Şayet ESP modüle başka bir lua program yükleyecekseniz, yeniden FLASHER ile ESP modülüne Nodemcu programını yenilemelisiniz.

Ayrıca LUALOADER yerine LUA UPLOADER programı da kullanılmaktadır. Ben hiç kullanmadım sizler aşağıdaki linkten indirip kullanabilirsiniz.

nodemcu lua uploader  :  Lua uploader
luauploader versiyonları : LUA_UPLOADER_VERSİYONLAR

Nodemcu github sayfası
nodemcu döküman sayfası : ingilizce

Nodemcu yükleme videosu :

lua uploader ve mit2 app inventor wifi socket sistemine göre çalışan android programın anlatımı. : https://youtu.be/2KuBsem2CW0

Nodemcu programının yüklendiği 9600 baud hızında çalışan Sunucu olan ESP8266-01 ile PC ye usb çevirici ile bağlanmış olan 115200 baud hızındaki AT komut seti ile idare edilen İstemci ESP8266-01 modülünün birlikte çalışmasını gösteren örnek video.

LUA programlarının içeriğini görmek için LUA EDITOR kullanabilirsiniz. LUA EDITOR
ESP8266-01 içine gönderilen Nodemcu LUA programı : tcp_bridge.lua
programına buradan ulaşabilirsiniz. Bu program WIFI üzerinden gelen bilgileri seri port üzerinden iletir. Burada soket mimarisi kullanılır. Seri port üzerinden birden fazla komut yada data yollanabilir ve alınabilir. Videoda LCD komutları ESP nin seri port’u üzerinden geldiğinden bunu EASYLCD modülü algılayıp komutu uyguluyor.

TÜM PROGRAMLARA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ. 
Bu dosyanın içeriği:

--dofile("tcp_bridge.lua")
wifi.setmode(wifi.SOFTAP)
wifi.ap.config({ssid="ESP8266",pwd="12345678"})
wifi.ap.setip({ip="192.168.4.1",netmask="255.255.255.0",gateway="192.168.4.1"})
uart.setup(0,9600,8,0,1,0)
sv=net.createServer(net.TCP, 60)
global_c = nil
sv:listen(3000, function(c)
if global_c~=nil then
global_c:close()
end
global_c=c
c:on("receive",function(sck,pl)
uart.write(0,pl)
end)
end)

uart.on("data",4, function(data)
if global_c~=nil then
global_c:send(data)
end
end, 0)

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.