Radyo Alıcıları 3. Bölüm

Radyo alıcılarını anlattığım yazının 3. bölümündeyiz. Fakat  1. bölüm ve 2. bölüm yazılarını okumadıysanız, okumanızı tavsiye ederim. Konuları anlayabilmek için temelden başlamak daha iyi olacaktır.
Radyo Alıcıları 1. bölüm yazısı bu linktedir.
Radyo Alıcıları 2. bölüm yazısı bu linktedir.

TEA5767 FM radyo modülünün çalışması bu yazıda anlatılmaktadır.

Şemada LCD shield olarak gösterilmiştir fakat gerçek devrede 16*2 LCD ve kontrol için I2C lcd modül kullanılmıştır. Butonlar kullanılmamaktadır.

Birinci ve ikinci bölümdeki radyo hakkındaki bilgiler eskide kalsa da, radyo hakkında temel bilgileri ihtiva ediyor. Teknolojinin ilerlemesiyle daha önce görmüş olduğumuz radyonun temelde aynı ama teknik olarak tamamen ayrı yapıldığını görüyoruz.

Entegrasyon ilk önce lambalardan başladı. Bir veya iki lambayı birleştirerek eleman sayısını azaltmaya başlandı. Ama en büyük gelişme transistorlarda oldu. Entegre çipler gün geçtikçe gelişti ve minyatürleşti. Bu gün smd denilen teknik o kadar gelişti ki 5 cm karede yüzlerce elaman birleştirilebiliyor. Örnek arduino uno veya Mega.

Bu ön bilgiden sonra sizlere kısaca bir kaç sene geçmesine rağmen halen popülerliğini koruyan bir radyodan bahsedeyim.

Adi TEA 5767. İki sene üzerinde çalıştım. Oldukça geniş bilgi edindim. Bu TEA 5767 için bazı arkadaşlar internette kütüphane yayınlamışlar.
Youtube’da da deneme videoları var. Benim kullandığım kütüphanenin adi TEA 5767N master
bu linkten indirebilirsiniz.

Ben birkaç tane program denedim. Hiç birini kendime uygun bulmadım.
Kendim çalışabilen bir program yazdım. Bunun için tea5767N kütüphanesini indirdim. Ve çeşitli deneylerden sonra butonlu ve IR TV kumandası kullandım. TEA 5767 modülünü kullandığım, hala çalışır iki radyom var.
Daha önceleri sizlerle paylaşmıştım. Tabii kodunu da burada paylaşıyorum.  Bu TEA 5767 çok iyi çalışan bir Stereo  Radyo ve bir çok fonksiyonu var.  Bunun için tabii ki bir arduino lazım.
TEA 5767 de anten hariç her şey entegre olmuş. Birkaç harici eleman hariç, başka bir şeye ihtiyacınız olmayacak. Her şey internette datasheet de var. Buradan indirip inceleyebilirsiniz.

TEA 5767 modülünde her ne kadar bir amplifikatör varsa da bu bir hoparlörü çalıştırmaya yetmiyor. Ek bir kuvvetlendirici lazım. Mesela LM 386 entegresi ile basitçe yapılabilir. Veya hazır yapılmış modül olarak almak mümkün. Ben aldım.
Sesi iyi. 5 Volt arduino ile uyumlu Stereo. İlk yazdığım kodlar iki butonla çalışmak üzere hazırlandı. Buton ileri ve buton geri olarak görev yapar. İstenirse bir üçüncü butonda hemen başa dönmek için konulabilir. Bu buton direkt resetlemek için de kullanılabilir. (Reset butonu) Pulldown veya pullup olmamalı. Bir ucu reset pimine, diğer ucu da GND ye bağlanacak.
Ileri ve geri (butonları pulldown ) olmalı.
Kodlardaki frekanslar İsviçre’ye ayarlı. Siz bunları bölgesel radyo frekanslarıyla değiştirin. TEA 5767 modülü, i2C ile bilgi alıyor. Arduinonun SCL ve SDA I2C hatlarını paralel bağlayarak bir lcd ekran da kullanabilirsiniz. LCD kütüphanesi kodların başında var, ama  LCD display, olmasa da radyo  sorunsuz çalışır. Yani Lcd nin kodlarını silmek gerekmez. Ben kendim pilden tasarruf etmek için lcd display kullanmadım. Ama radyoyu bir trafodan beslerseniz, LCD display kullanabilirsiniz. Böylece displayde radyoların adını ve frekansını gösterebilirsiniz.
IR kumandalı programı paylaşıyorum. Bu programda IR kumanda tuşlarının kodlarını CASE satırlarında kendi kumandanıza göre değiştirmeniz gerekmektedir.
TEA5767 Datasheet bu linktedir. 

Kumanda konusunu nasıl yapacağım kodları nasıl öğreneceğim derseniz, Sitedeki bu yazıya bakabilirsiniz.

TEA5767 modül bu programda direkt IR kodlarıyla çalışıyor ve belirlediğimiz frekanslara gidiyor. Kütüphanede otomatik aram da bulunmaktadır. Bunun için 2 kanal arama noktası 225Khz farkla aranmaktadır. Yani siz 100Mhz desiniz aşağı butonuna 1 kez bastığınızda 99.775Mhz e gelir. yukarı butonuna 1 kez bastığınızda ise 100.225Mhz olarak frekans ayarlanmaktadır.
Frekans kütüphane tarafından ayarlanıyor. Nasıl ayarlandığını anlamak isterseniz Aşağıdaki gibi hesaplandığını görebilirsiniz.

Datasheetten alınmıştır.

Kütüphane de ise bu işlem şöyle hesaplanmaktadır. yukarıda da 2 formül arasında sadece + ve – işaretler değişmiş durumdadır. Sebebi ise yukarı doğru arama yaptığınızda bulunulan frekansın üzerine 225Khz eklenir. Şayet aşağıya doğru arama yaptıysanız 225Khz çıkarılarak arama yapılır.
frequency= istediğimiz frekans bilgisi Hz olarak yazılır.
32768 ise modül üzerindeki kristalin frekansıdır.

frequencyW = 4 * ((frequency * 1000000) + 225000) / 32768;

frequencyW = 4 * ((frequency * 1000000) – 225000) / 32768;

Toplamda 14 bitlik PLL frekansı bu şekilde hesaplanır. Gönderilen 1. byte içerisinde 6 bit PLL bitidir. 2. byte içerisinde ise 8 bitlik kısmı vardır. toplamda 14bit PLL bilgisi yazılır.
TEA5767 entegresinde I2C haberleşme kullanılır. Toplamda 5 byte lık veri arka arkaya gönderilir.

Kütüphane içerisinde bu 5 byte lık yazılacak başlangıç bilgisinin ne olduğu yazmaktadır. Bütün işi örnek programda kütüphane yapıyor Fakat biraz uğraşılırsa kütüphaneden bağımsız da modül kontrol edilebilecektir.  Bunun için datasheet yardımcı olacaktır.

Kütüphaneden alınan bilgiler aşağıdadır.

void TEA5767N::initializeTransmissionData() {
  transmission_data[FIRST_DATA] = 0;            //MUTE: 0 - not muted
                                                //SEARCH MODE: 0 - not in search mode
	
  transmission_data[SECOND_DATA] = 0;           //No frequency defined yet
	
  transmission_data[THIRD_DATA] = 0xB0;         //10110000
                                                //SUD: 1 - search up
                                                //SSL[1:0]: 01 - low; level ADC output = 5
                                                //HLSI: 1 - high side LO injection
                                                //MS: 0 - stereo ON
                                                //MR: 0 - right audio channel is not muted
                                                //ML: 0 - left audio channel is not muted
                                                //SWP1: 0 - port 1 is LOW
	
  transmission_data[FOURTH_DATA] = 0x10;        //00010000
                                                //SWP2: 0 - port 2 is LOW
                                                //STBY: 0 - not in Standby mode
                                                //BL: 0 - US/Europe FM band
                                                //XTAL: 1 - 32.768 kHz
                                                //SMUTE: 0 - soft mute is OFF
                                                //HCC: 0 - high cut control is OFF
                                                //SNC: 0 - stereo noise cancelling is OFF
                                                //SI: 0 - pin SWPORT1 is software programmable port 1
	
  transmission_data[FIFTH_DATA] = 0x00;         //PLLREF: 0 - the 6.5 MHz reference frequency for the PLL is disabled
                                                //DTC: 0 - the de-emphasis time constant is 50 ms
}

Ayrıca örnek verdiğim programdaki komutlar haricinde, Verilen kütüphane dizininde bulunan SimpleLibDemo.ino programı ile daha farklı komutların kullanımını görmüş olacaksınız.

Tüm dosyalara buradan ulaşabilirsiniz. 

Ayrıca PIC 16F628 ile TEA5767 modülünü kullanmak isterseniz bu sayfadaki örneği inceleyebilirsiniz. PICBASIC kullanılarak hazırlanmıştır.
(Bunu denemedim PIC kullananlara kaynak olsun diye paylaşma gereğini duydum. ) 

Sizlerde devreyi kurup çalıştırdığınızda resmini ya da videosunun linkini gönderirseniz burada isminizle sergilenecektir.

Bu video uzaktan kumanda ile kontrol edilmesini göstermektedir.


Bu video 2 butonla kontrolü göstermektedir. 


 

 

1 Comment

  1. Inglizce bir deneme yapayim dedim ama lisani katlettim, inglizler kusura bakmasin. O anda ben bunlari konusurken bu kadar acikli olacagini düsünmedim. Yinede secip buraya ilave ettigi ici Safak Agustosluya tesekkür ederim. Dogrusu hosuma gitti, ingilizceyi biraz anliyorum ama konusmak baska bir sey.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.