EASYLCD HD44780 uyumlu karakter LCD seri modül.

EASYLCD HD44780 uyumlu karakter LCD seri modül.

EASYLCD modül elektronikçilerin, bilgisayar programcılarının, mikroişlemci programlama yapanların ve daha bir çok LCD kullanılan alanlarda çalışan kişilerin hayatını kolaylaştıracaktır. Çünkü KÜTÜPHANEYE İHTİYAÇ DUYMADIĞINDAN, Platform bağımsız olarak seri port kullanan her platformda rahatlıkla kullanılabilmektedir.

Modülün avantajları kısaca listelenmiştir.      

1-) Modülün getirdiği en önemli özelliklerden biri hatırlanması kolay bir komut terminolojisinin kullanılması ve kütüphaneye ihtiyaç duymaması.

2-) Geri bildirim verebilmesi:
a-) Seri geri bildirim,
b-) Dijital port geri bildirim,
c-) Geri bildirimsiz çalışma (Delay verilerek)
3-) HD44780 LCD işlemcisinin limiti olan 8 yeni karakter hafızasının aşılması ve elektrik kesilse bile unutmaması. Modül epromunda 24 yeni karakter tutulması.
4-) Backlight ışığının PWM ile istenilen seviyede ayarlanması.
5-) 3V3 luk sistemlerle uyumlu haberleşebilmesi.
6-) Ekrandan karakter okuma
7-) PCB nin ters takılabilmesi mümkündür. ( LCD Bağlantı pinlerinin durumuna göre )
8 -) Piyasadaki modellerin bazıları 2 satır ve 4 satır için ayrı firmware kullansa da bu modül satır sütun farkı gözetmeksizin, uyumlu lcd lerin çoğunda kullanılabilir. (1 satır 4 satır arası)
9-) Sadece Mikroişlemcilerle, Arduino ile değil, PC, BLUETOOTH, ESP_WIFI gibi modüllerle haberleşme yapabilir. ANDROID sistemlerle ve diğer platformlarla da kablosuz haberleşebilir.

10-) EEPROM da 24 yeni karakter tutabildiğinden yeni karakter yapmak için kod yazmanıza gerek kalmayacak. 

Ayrıntılar için Bakınız : EASYLCD_KULLANIM_KILAVUZU

Modül Kapasitesi:
Modül kendi içinde 32Mhz olarak çalışır. Aşağıdaki haberleşme hızlarında çalışabildiği gibi istenirse port modu ya da Gecikme süresi ile birlikte tek kablodan kontrol edilebilir.
Ürün varsayılan olarak 9600 baud hızında çalışır. İstenirse 2400, 9600, 19200, 38400, 57600, 115200 hızlarında haberleşebilir.
Eprom’a fazladan 24 yeni karakter depolanabilir.
2 yada 4 satır olan LCD ler kullanılabilir. Tek satırlarda kullanılabilir fakat bu özellik sadece proteus modellerinde denendi. Aradaki fark ise datasheet’e göre DDRAM adreslemesinden kaynaklanıyor. Şayet paralel data olarak kullanırken, ilk satır ve sütun adresi olarak 80h kullanıyorsanız bu modülü kullanabilirsiniz diye düşünebilirsiniz. (Bu durum Garanti edilmiyor. Firma farklılıklarından dolayı).
Sadece kendi içerisinde HD44780’in  4 bit data haberleşmesini kullandığından komut uygulama süresi biraz 8 bit çalışmaya göre düşüktür. Genelde programcılar da port sıkıntısı olduğundan 4 bit uygulama kullanırlar. Bundan dolayı ve port sıkıntısından dolayı 4 bit uygulama benimsenmiştir.
Komut terminolojisi komutların İngilizce baş harflerinden seçilmiştir. Kolay bir şekilde akılda tutulabilir.
Komutlardan önce seri haberleşmede LCD belirteci kullanılıp yanlış haberleşmenin önüne geçilmesi sağlanmıştır. (Ayrıca aynı hattın başka seri cihazlar için de kullanılması mümkün olabilir. Fiziki olarak denenmedi.)  KOMUTLAR BÜYÜK HARF İLE YAZILMALI
Komut formatında (LCDWR 1,1- ) burada (-) işareti ve boşluk önemlidir. Bunlara göre satır ve sütun sayısının tek hane ya da çift hane olduğunu algılar.
HD44780 yapısı gereği 80 DDRAM adresi vardır. 2×16 LCD kullanılıyorsa 2 satır 40 karakter yazılabilir. Fakat sadece her satırın 16 karakteri görüntülenebilir. Şayet 2×16 karakter LCD varsa ve 1. Satır 20. Sütuna bir karakter yazdıysanız ekranı sola doğru 4 kez kaydırdığınızda o karakteri görebilirsiniz. Menü oluşturmada bu fayda sağlayabilir. Fakat 4 satır kullanıyorsanız maksimum 20 karakter yazabilirsiniz. Bu da 4×20 olacaktır. Bu durum LCD lerin HD44780 işlemcisinin adreslemesinden kaynaklanır.
HD44780 LCD lerde genelde 5×8 font kullanılır. Buna göre devre dizayn edilmiştir. 5×10 font kullanılacaksa Bu modül UYGUN DEĞİLDİR.
5×8 font kullanıldığında 8. En alttaki satır CURSOR satırıdır. İstenirse yeni karakterler yapılırken bu kısım kullanılabilir fakat bunları görüntülerken cursor hidden “LCDCH” yapılmalıdır. (Çünkü cursor yanıp sönecektir bu satırda.)

İLK HAZIRLIK:
Öncelikle LCD nizin ayak bağlantılarına göre pcb yi ters mi, düz mü kullanacaksınız karar vermelisiniz. Konnektörleri buna göre lehimlemelisiniz. Backlight bacaklarını jumper kablolarla pcb deki konektöre bağlamalısınız.
Şayet 3V3 gerekiyorsa bu bağlantıları da yukarıda belirtildiği gibi yapmalısınız.
İlk çalıştırmada MODE butonuna basarak enerji verirseniz AYAR moduna girer. Öncelikle haberleşme hızını ayarlamak için CHANGE butonuna basın.
Tekrar MODE tuşuna bastığınızda LCD tipi ayarı gelir. CHANGE butonla bunu da istediğiniz gibi ayarlayın.
4 X 16: Adreslemesi farklı olduğundan bu tip LCD kullanırken modülde seçmelisiniz
1. Satır 80h
2. Satır C0h
3. Satır 90h
4. Satır D0h

OTHER : 1 x 16 , 2 x 16 , 4 x 20 gibi 44780 kullanılan. Satır başlangıçları
1. Satır 80h
2. Satır C0h
3. Satır 94h
4. Satır D4h
Olarak kullanılan LCD lerdir.

1 x 16 LCD 2 tip görünüyor. Yine de OTHER içinde kullanabilirsiniz.

Tip 1:  Birinci satır ddram başlangıç adresi : 80h(00h) ilk 8 karakter bitişi 87h(07h)            Birinci satırın  2. 8 karakter başlangıç adresi : C0h(40h)  Bitiş adresi: C7h(47h)
Tip2: Birinci satır başlangıç adresi: 80h(00h)  Bitiş adresi : 8Fh(0Fh)

Not: Şayet Tip1 kullanıyorsanız ilk 8 karakter için LCDWR 1,1-   İkinci 8 karakter için sanki 2. Satır yazıyormuş gibi LCDWR 2,1-  kullanmanız yetecektir. ]
MODE
butonuna bir kez daha bastığınızda CHANGE butona bas yazacak. Change butona bastığınızda, POWER OFF yazacak enerjiyi kesip MODE butonuna basmadan tekrar enerji verin.

TEBRİKLER MODÜLÜNÜZ KULLANIMA HAZIRDIR.

NOT: Modülünüzle çalışmak istediğinizde kendi programınızın başına 1sn gecikme koymanız modülün hazır olması için zaman tanıması açısından faydalı olacaktır.  Bunu yaptığınızda modül hazır olduğunda seri cevap olarak LCD R bilgisini size gönderecektir. İsterseniz bunu kontrol edip hazır olduğunu anlayabilirsiniz.

 

PCB yukarıdaki gibidir. Bağlantılara dikkat ederseniz data bağlantı tarafı 16 bacak değil 14 bacaktır. yanlarda 2 bacak boş durumdadır. Bu bacak yerleri LCD nizin backlight dediğimiz LED lerine aittir.
Neden bu şekilde  yapıldı: Piyasada satılan bir çok LCD benzer dizilime sahip olsa da en çok değişiklik gören yer (1.bacağın yeri.) dizilim başlangıcı, Led pinlerinin yer değiştirmesi ve Led’in anot ve katot uçlarının yer değiştirmesi olarak görülür. PCB bu durumlar dikkate alınarak hazırlandı. İstendiğinde ters olarak da takılıp kullanılabilir. Bu da LCD arkasında görünmezlik sağlayacaktır. LED pinleri pcb nin üzerindeki sokete anot katot yönlerine dikkat edilerek jumper kablo ile birleştirilebilir.  

Satın almak isterseniz
facebook sayfasından satış sitesine ulaşabilirsiniz.
EASYLCD FACEBOOK sayfası : 

Birçok dilde hazırlanmış Örnek programlara buradan ulaşabilirsiniz. 
EASYLCD Örnek programlar :

EASYLCD Youtube Playlist : EASYLCD modül ile yapılmış örnek videolar. 

Modülü anlamak için kılavuz okumaya üşeniyorsanız, bu video size Modül kullanımını ve avantajlarını özetliyor. 

 

EASYLCD KOLAY HATIRLANABİLİR KOMUTLAR:


 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.