EASYLCD_MOBILE_V3

EASYLCD_MOBILE  bu versiyonda çok daha kullanışlı oldu.
EASYLCD_MOBILE nedir diye düşünüyorsanız Öncelikle bu yazıma bir göz atmanızı tavsiye ediyorum.

Eski Android telefonlarınızı 4×20 karakter LCD ekran olarak kullanabilirsiniz.
EASYLCD daha önce yapmış olduğum bir modüldür. Bu modül, seri port üzerinden Karakter LCD leri kolayca KÜTÜPHANESİZ OLARAK kontrol edilmesini sağlıyordu. Fakat günümüz şartlarında elektronik kartlar, modüller, hatta LCD nin kendisi bile çok pahalı hale geldiğinden, ESKİ ANDROID telefonlarının aynı mantıkla çalışmasını sağladım.

EASYLCD_MOBILE fikri böyle doğdu. Tümüyle kolay, akılda tutulan komutlar ile çalışır. Seri port üzerinden gönderilen komutlar, android telefonunuz tarafından işlendikten sonra geri bildirim olarak hazırım mesajı verir ve çalışmanın devam etmesini sağlar.

İlk versiyonlarda sadece ekrana yazma ve yeni karakter kullanımı hakkında çalışmalar yapılabiliyordu. Sonrasında ise ANDROID telefonun olanaklarını kullanarak QR kod okuyucu ve WIFI özelliklerinin kullanılması eklendi. Bütün bunlar ise Kolay hatırlanabilir kodlama sayesinde oldu. Bu kodlar ile Karakter LCD ler nasıl çalışıyorsa,  EASYLCD_MOBILE de aynı şekilde çalışması sağlandı.

Diyeceksiniz ki Nedir bu kolay hatırlanabilir kodlar.


Yukarıdaki komutlar sadece LCD kullanımı gösterir. Mesela Arduinoyu QR CODE okuyucu olarak kullanmak istediniz. O zaman bu yazıdaki programı kullanıp QRCODE okuma kodunu verebilirsiniz. BARRD komutu qr code oku ve bana bildir anlamındadır. Gördüğünüz gibi akılda kalıcı kısa komutlardır.

Versiyon 3 ne farklılık var.

Öncelikle Bu program sadece LCD kontrol kısmı olarak çalışır. İstediğinizde MİT APP INVENTOR programına Barcode kısmını ekleyebilirsiniz. Ya da daha başka özellikler ekleyebilirsiniz.
Bu versiyondaki değişiklik ise 1., 2., 3. satırlardaki veriler istendiğinde büyütülebiliyor.
Bunu sebebi ise, ekranda her şey aynı fontla görünürse, bazen görmek istediğimiz değeri takip etmemiz zor olmaktadır. Bundan dolayı, bir değer takibini kolayca yapacaksanız, bu satırı büyütmek isteyebilirsiniz. Bu şekilde kolayca takip edebilirsiniz.


Büyütmek için sadece parmağınızı ilgili satıra dokundurmanız yeterlidir. Bu şekilde o satırdaki font büyüyecek ve ekranda farklılık yaratacaktır.
Ayrıca görsel takibin yanı sıra İŞİTSEL takip te yapabilirsiniz. Seçtiğiniz satırdaki değer değiştikçe o değeri sesli olarak okuyacaktır.

Şimdilik bu okuma işlemi İngilizce olmaktadır. Mesela 143.5 V dediğinizde 143.5 volt olarak okur. Fakat Amper için A koyduğunuzda bunu A olarak okur. Bu tip davranış bozuklukları olsa da, mA yazdığınızda MİLİAMPER olarak okuyacaktır.

Bir sonraki adım ise Numara ve birimler için Türkçeleştirme olacaktır. Bu konuda çalışmalarım var fakat bu programa eklemek değil, ayrı bir program olarak bunu size sunmak istiyorum. Sizler de geliştirerek istediğiniz programınıza ekleyebileceksiniz.
İllaki EASYLCD MOBILE ile kullanmak zorunda değilsiniz. Mesela zaman okuyucu ya da alarm okuyucu olarak kullanabilirsiniz.
İyi tarafı Türkçe olması ve android 4.4 ünde altında kullanılabilmesi olacaktır. Tabii ki buna biraz daha zaman var. Belki bir sonraki yazımda bunu görebilirsiniz.

Versiyon 3 program, şu anda Bluetooth üzerinden çalışsa da önceki yazılarımda kullandığım USB OTG bölümünü programa ekleyerek USB OTG ile FT232RL gibi bir USB seri çevirici kullanabilirsiniz. USB OTG android 4.4 versiyonundan beri var. Fakat o zamanlar her telefonda yoktu. Sanırım yenilerin hepsinde OTG mevcuttur. Benim tavsiyem ESP8266 ya da Bluetooth bağlantısı ile EASYLCD_MOBILE programını kullanmaktır. Çünkü USB OTG ile kullandığınızda fiziki bağlantı olduğundan bir yanlış bağlantı yaptığınızda USB kısmı zarar görebilir. Bundan dolayı Arduino ile BLUETOOTH ya da ESP82266-01 modülü kullanarak, bu tip hataların önüne geçilmiş olacaktır.

Videoda çalışma şekli görülmektedir. Öncelikle 1-3 satırlara elinizi değdirdiğinizde satır büyür. Diğer satıra dokunduğunuzda dokunduğunuz satır büyür ve diğer satır eski haline döner.
Bu font büyütme işleminde 4. satır kaybolur. 4. satırdaki bilgiye ulaşmak için TEST butonu yanındaki CLEAR butonuna basmanız yeterlidir.
4. satıra dokunduğunuzda büyüme olmaz. Fakat 4. satırdaki bilgiyi de değişiklik olduğunda okur.

Yani 4 satırdan seçtiğimiz satırı okuma yapar. ( Sadece bilgi değiştiğinde ) Fakat sadece ilk 3 satır büyüme yapar.

Umarım bu sizler için daha kullanışlı olacaktır. Özellikle bu programı, sadece karakter LCD olarak verdim. Sizler istediğiniz şekilde programı geliştirebilirsiniz.
Örnek Yazılarıma ulaşmak için bu link’e tıklayabilirsiniz

Tüm dosyalara ulaşmak için GITHUB siteme bakabilirsiniz.

Tüm dosyalar içerisinde Proteus üzerinde Arduino POT uygulaması var. Bu pot değeri EASYLCD_MOBILE’e gönderiliyor. Örnek programdır.

video: Videoda EASYLCD MOBILE yapısını program üzerinde gösterdim. Eklemelerinizi SAĞ tarafa doğru yaparsanız Programınız daha anlaşılır olacaktır.

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.