EASYLCD_MOBILE ile ESKİ TELEFONUNUZLA QR CODE okuyucu yapımı

Arduino ve diğer mikrokontrolcü (PIC, STM, RASPBERRY PI ve diğer mikrokontrolcü ) sistemlerle beraber ESKİ TELEFONLARINIZI kullanarak QR BARKOD okuyucu yapabilirsiniz. Bunun için QR kod okuyucu ya da Barkod okuyucu almanıza gerek yok.

EASYLCD_MOBILE ile ilgili ilk yazımda, eski telefonunuzu karakter LCD modülüne nasıl çevirebileceğinizi anlatmıştım. Versiyon 2 den itibaren ise telefonunuzun sensörlerini, wifi ve bluetooth kısmını nasıl kullanacağınızı göstereceğim.

Bu programda QR barkod okuyucu olarak, telefonunuzun kamerasını kullanarak nasıl bir proje hazırlayabileceğinizi gösteriyorum. Sizler elbette ki kaynak kodunu geliştirebilirsiniz.
Bu program EASYLCD modülün komut sistemini kullanıyor. Bu konunun ayrıntılı bir anlatımını 1. versiyonu anlattığım yazıda göstermiştim. Buradan 1. yazıma ulaşabilirsiniz.

Birinci versiyonda android 2.4 versiyonuna sahip samsung galaxy Y model bile kullanılabiliyordu. Burada Barkod için kullanılan extension( uzantı ) bu telefonda da kullanılıyor. Fakat APP INVENTOR ekran aç kapat komutu sıkıntı yaratıyor. Ben android 6.0 versiyon telefonumla denemelerimi yaptım. Çünkü bu versiyonda sayfa aç ve kapat sorun olmuyordu.
Android 4.4 de de aynı şekilde otomatik sayfa aç kapat kullanılamıyordu. Belki 5.0 dan itibaren çalışabilir. 6.0 öncesinde denerseniz ve başarılı olursa lütfen beni uyarın. Bilgiyi ekleyeyim.

1. versiyon Programın ana sayfasındadır. Onu ellemeden sadece barkod okuyucu için sayfa ekledim. Bu şekilde komut geldiğinde barkod sayfası açılıyor ve barkodu okuduktan sonra sayfayı kapatıp okuduğu bilgiyi ana sayfadaki değişkene aktarıp mikrokontrolcünüze gönderiyor.
Mikrokontrolcü derken (Arduino, Pic, Stm, Raspberry pi ) gibi kontrolcüleri rahatlıkla kullanabileceğinizi belirtiyorum. NEDENİ İSE KÜTÜPHANE OLMAMASI.

EASYLCD_MOBILE sadece akılda kolay kalan komutlarla birlikte kullanıldığından, her ortama uyum sağlar. Mesela Barkod okumak için sadece BARRD (BARcode ReaD) büyük harflerin birleşiminden oluşur. Tek komut ile otomatik olarak barkodu okuyup kontrolcünüz işine devam eder. Her defasında APP INVENTOR programını değiştirmenize gerek kalmaz.

Kullandığım Arduino programları yapmak istediğim mizansene uygun bir şekilde çalışır.
Kullandığım mizansen şudur:
Bir üretim stok kontrolü yapılacak.
Son kullanma tarihleri eleme yapılacak.
Bunun için BARCODE okuyucu olarak eski telefonumuzu kullanacağız.
( Burada ürünün barkod okuma işlemi için yerine geldiğinin kontrolünü yapacak, cisimden yansımalı sensörmodülünün de kullanılması uygun olacaktır.)
Tarihi geçmiş olanlar hurda bandına gönderilecek
Tarihi ilk 6 ay içerisindeyse öncelikli satış için bunlar ayrı banda gönderilecek
Tarihi 6 aydan daha ilerideyse Bunlar da ayrı banda gönderilecek.
Mobil cihazınızın ekranında bu ayrımı görebileceksiniz.

Bu şekilde bir insan çalıştırsanız mutlaka zamana göre ayırma hatası yapacaktır. Otomasyon ise hatasız çalışacaktır. İstenirse program daha da geliştirilebilir ve başka kontroller programa eklenebilir. App inventor programı değiştirilmeden.

2 ayrı program var. Hem arduino için hem de mobil cihazınız için.
Arduino programının birisi donanımsal seri kullanıyor. Bunu yapmamın sebebi bluetooth modül breadboard üzerinde kablo ve deliklerden dolayı temassızlık yapıp parazit yapıyordu. Bunu arduino donanımsal seri ile kullandım.
Bir de softserial( yazılımsal ) seri port kullanan program var. USB OTG ile kullandığım program hatasız çalıştığından, yazılımsal seri kullanıp seri monitörde hesaplama sonuçlarını görmenizi istedim.

USB OTG ve BLUETOOTH üzerinden mobile cihazla haberleşme yapabilirsiniz. Bunun için 2 ayrı program var. Videoda Bluetooth ve donanımsal seri port programını gösterdim.

2 ayrı haberleşme sistemi hakkındaki ayrıntılı bilgiyi de yine 1. yazımda bulabilirsiniz.

USB OTG kullanılan haberleşme sağlanmaktadır. BLUETOOTH programıyla tamamen aynıdır. Sadece haberleşme sistemi farklıdır. FT232RL USB Seri çevirici kullanılmıştır.

HC-05 bluetooth modülü ile haberleşme sağlandı. Sağdaki kart 5V tan 3.3V a seviye dönüştürücü kartıdır. HC-05 Rx ucu 3.3V seviyesinde giriş kabul ettiği için ve Arduino 5V ile çalıştığı için araya seviye dönüştürücü koydum. Videoda açıklama var.

 

Bu yazıdaki tüm programlara buradan ulaşabilirsiniz.

Programların arasında barkod oluşturucu sayfalar da var. İsterseniz bunları kullanın isterseniz internetten bulabilirsiniz. Ayrıca AIX uzantılı 2 barkod okuyucu uzantı ve uzantı sayfası da bu dosyaların arasında mevcut. AIX uzantılarından 2. sini kullandım. 1. si de çalışıyor ama ekran ayarı yapılamıyordu.
Bunun yanı sıra USB OTG anlatımı için mutlaka 1. yazımı okuyun. Çünkü FT232RL usb seri çeviricinin sürücüsünü bazen ekrana yansımıyor. Bunun için yapılması gereken ve dikkat edilmesi gerekenler var. Bu kurallara uyarsanız hiç bir sorunla karşılaşmadan denemelerinizi yapabilirsiniz. 

Not 1: USB OTG programında ilk defa bağlantı yaptığınızda USB bağlantısı izni istiyor sonrasında istemiyor. Ayrıca Barkod okuyucu penceresi ilk açıldığında İZİN istiyor izin verdikten sonra SCAN_QR_CODE butonuna basıyorsunuz. Daha sonrasında izin de istemiyor butona basmak da istemiyor.

Not 2:Şayet 6.0 dan önceki telefonları kullanmak istiyorum derseniz. App inventor programında değişiklik yapıp ayrı sayfada değil de aynı sayfada çalışacak şekilde ayarlayabilirsiniz. O zaman sayfa değiştirme olmayacağı için android 2.4 mobil cihazlarınız da kullanılabilecektir. Ya da
EKLEME : Android 2.4 ve 4.4 versiyonlu cihazlarımda sanırım hafıza yüzünden olsa gerek Bu programı çalıştırdığımda sayfa açamıyor açsa bile kamerayı çalıştıramıyordu. Bunun Hafızadan dolayı olduğunu gördüm. EASYLCD_MOBILE programının EASYLCD kısmını iptal edip denedim Gayet güzel çalışıyor. Eski telefonlarda BARCODE okuyucu çalıştırmak isterseniz bu programı kullanıp Sadece BARRD komutunu gönderdiğinizde program BARCODE kısmını çalıştırır ve sonucu size seri port üzerinden gönderir. Programlar arasında apk ve aia olarak bu programları bulabilirsiniz. Program ismi :  EASYMOBILE_BLUE_BARCODE_Android_old_ver.apk

Not 3: Şayet App inventorda düzenleme yaparsanız ve sonrasında barkod denemesi yapmak isterseniz, bunu görmek için build apk seçeneğini seçin. Çünkü apk yapıp programı kurmazsanız BARCODE EXTENSION devreye giremiyor. Java hatası veriyor. Bu uzantı kodular programı için yapılmış. Belki de bundan dolayı bu şekilde denenebiliyor.

Videoda Bluetooth (HC-05) ve donanımsal seri port kullanan programın çalışması gösterilmiştir. OTG programı aynı programdır. Sadece haberleşme kısımları farklıdır.


 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.