RS232 seri port çoklayıcı. (Analog Dijital çoklayıcı)

Devremiz mikroişlemci kullanılmadan yapılan ve arduino, pic yada raspberry pi ler gibi sistemlerde kullanılan donanımsal seri haberleşme çıkışını çoklayarak birden fazla seri modül ile haberleşmesini sağlar.

Diyeceksiniz ki yazılımsal (software) seri port kullanırım. Elbette kullanabilirsiniz.
Fakat yazılımsal seri port kullandığınızda düşük hızları kullanmak zorundasınız. Ayrıca gelen sinyali yakalamak için bekleme yapmak zorundasınız.
Bu sistemin size donanımsal seri port olarak 115200 hızında ve kesme sistemini kullanabilmenize olanak sağlayan bir yapısı vardır.
Donanımsal seri port işlemciler de 1 adet olur. Bunu çoklayarak birden fazla modül ile 115200 gibi yüksek hızlarda haberleşme yapmanızı sağlayacaktır.
Devre proteus üzerinde denendi. Gerçek devrede denenmedi Fakat çalışacağını düşünüyorum.

Nerelerde kullanabilirsiniz. Mesela bir adet RF , 1 adet hc06 , 1 adet gps , 1 adet wifi modül bağladınız ve bunları donanımsal olarak haberleştirmek istediniz. Bu durumda bu çoklayıcıyı kullanabilirsiniz.

CS denilen (chip select) ucu modüllerde seri haberleşmede kullanılmadığından siz bir bilgi göndermek istediğinizde O hattı ana sistemden açmak zorundasınız. Kullanılan 4052 entegresidir ( burada kullanılmasa da 4051 ve 4053  entegreleri de benzer çoklayıcı entegrelerdir. Fakat burada 4052 kullanılmak zorundadır. Rx ve TX girişi için.

Çalışma şekli:
Ana sistem RF ile gönderecekse RF hattına bağlı çoklayıcı ucunu devreye almak zorundadır. Sonrasında karşı tarafla haberleşir. bilgiyi gönderir bilgi karşı tarafta işlenir ve geri bildirim gelir. sonra hattı ana sistem diğer modüle çevirir. Bunu yapabilmek için ana sistemde 2 dijital pin kullanıp 1-4 arası hattı ikili kod olarak kontrol eder.
Tek dezavantajı alıcı devre ana sistemin haberi olmadan bir bilgiyi ana sisteme gönderemez. bunun için ana sistem devamlı olarak alıcı sisteme kısa süreli bilgi almaya hazırım diye mesaj gönderebilir. Bu tabii ki istenirse programa eklenir.

Software serial (yazılımsal seri) kullanırken kütüphane ihtiyacınız da olacaktır. Donanımsal seri port kullanırken kütüphane kullanmanıza gerek yok.
Ayrıca yazılımsal seri olarak gönderdiğinizde sinyalde sorunlar yaşanabilir bunları donanımsal seri kullanarak aşabilirsiniz.

Ayrıca nerelerde kullanırım derseniz bu entegre hem analog hem de dijital sinyallerin bağlantısında kullanıldığından aynı uçtan 4 adet sensör verisini de sırayla okuyabilirsiniz. 

Arduino yerine attiny yada 8 bacaklı PIC işlemci gibi bir entegre kullanıyorsanız bacak sayısı problemi olacaktır. Bu  çoklayıcıyı kullanmak demek fazladan sensör kullanabilmek demektir.

Yanlış bilmiyorsam Raspberry pi de 1 adet donanımsal seri port var. Programla yazılımsal kullanılması mümkün olsa da 4 adet donanımsal seri port kullanmak için sadece 2 dijital çıkış ve bir entegre ihtiyacı var. başka hiç bir değişikliğe gerek olmadan kullanılabilir.

Bu entegre Analog olarak kullanılır. Bundan dolayı SES sinyallerini de çoklayarak kullanabilirsiniz. Bunu nerede kullanırım derseniz mesela mp3 çalarınız var ve diğer ses kaynaklarınız var. 1 adet ses yükselticiniz var ve arduino ile çalışma sırasını kontrol etmek istiyorsunuz. Bu entegre  size yardımcı olacaktır.

Dijital olarak kullanıyorsanız o zaman tek uca 4 switch tanımlayıp bunları kontrol edebilirsiniz.

Bu kadar anlatımdan sonra Bu entegrenin datasheetine buradan bakıp hayal gücünüze göre kullanım alanlarını genişletebilirsiniz.

Proteus şemasını buradan indirebilirsiniz. 

1 Comment

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.