EASYLCD Modülü Açık Kaynak Olarak Paylaşılıyor

Yaklaşık 1 senelik bir programlama ve prototip zamanından sonra PCB leri PCBWAY de ürettirerek ürünümün satışına başlamıştım. Tabii ki seri üretim olanaklarını aradım. Fakat Stok maliyeti ve seri üretim şartlarının gerçekleşmesi için harcanacak maliyet yüksek boyuta geliyordu. Yine de kendi imkanlarımla üretip satmaya çalıştım. Piyasada I2C ile çalışan Karakter LCD modülünün Çinde yapılıyor olması ve ucuz olması sebebiyle satış pek iyi gitmedi. Zira malzemeyi perakende alınca çok daha pahalıya geliyordu.
Bununla birlikte yılmadan çalışıp üreterek satışını gerçekleştirdim.

Fakat Türkiye de Dövizin bu kadar yükselmesi sonucu artık biri satıyor olsa ben bile alıp kullanmam niye satmak için uğraşayım dedim. Çünkü 5$ civarı bir satış fiyatı olacaktı. Bu da ilk yapıldığında 15TL şimdi ise 50TL civarı demektir.

Ben de bu ürünümü açık kaynak lisanslı bir şekilde paylaşmayı uygun gördüm. İlgilenen kişiler istedikleri kadar kendileri üretsin diye düşündüm. Tabii ki Lisans gereği TİCARİ KULLANIM YASAKLANMIŞTIR. Sadece kendi kişisel projelerinizde kullanıp. Projenizi dağıtırken Sayfama atıfta bulunmanız koşulu ile KULLANABİLİRSİNİZ.
Aşağıdaki lisans bunu öngörmektedir. Sizler de link’e basarak lisansın neyi kapsadığını öğrenebilirsiniz.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

Tüm programlara GITHUB sitemden ulaşabilirsiniz.

Bununla birlikte elimde kalan PCB ve komponentleri ise Stok miktarı kadar benden satın alabilirsiniz. (DEMONTE olarak) Elimde 12 adet SMD entegre kullanılan 8 adet DIP entegre kullanılan PCB kaldı. ( PIC16F1827 entegre kullanılır. SMD: SOIC18   DIP: Bacaklı entegre için yapılmış pcb dir.)
Çünkü PCB çift taraflı PCB hemen bastıramayabilirsiniz. Fakat aşağıdaki resimlerde PCB numarası var. PCBWAY üzerinden aynı kodla sipariş verebilirsiniz. PCB adları ENTEGRE takılan bölgedeki W ile başlayan koddur.
Görüldüğü gibi fazla bir komponent ihtiyacı yoktur. Montajı kolaydır fakat 1206 tipi SMD malzeme olduğundan Kolay gibi görünse de PCB çift taraflı olduğundan via deliklerine yakın komponentlerde lehim yapılırken dikkat edilmesi gerekmektedir.  PCBWAY gayet güzel yapmış.

PIC16F1827 SOIC18 Entegre kullanan PCB resimleri:

PIC16F1827 DIP Entegre kullanan PCB resimleri:  Bu resimde siyah çarpı işareti  var.  Sebebi  ise  TX ve  RX uçlarının  serigrafileri  ters yazılmış.  Gerçek  olan  SMD  pcb sinde  olandır

PCB ARES çizimleri ve ilk yapılan PCB şemasını ise programların arasında bulacaksınız. Bu şemada fazla bir değişiklik olmasa da şema ilk versiyon içindir. Değişiklikler ARES çiziminde yapıldığından ARES çizimlerini temel almanız gerekmektedir.

Program PICBASIC diliyle yapıldı. Kolaylıkla anlaşılabilir durumdadır.
Algoritması Aşağıdadır.

ALGORİTMA :
1-) program başında seri port ayarlarının son ayarlanan değerleri eeprom  üzerinden çağırılır.
2-) Bu gelen değerlere göre Seri port baud değişkenleri otomatik olarak ayarlanır.
3-) Program ilk değerleri yerine koyduğunda kullanıcı bilgilensin diye son ayarları ekranda gösterir.
4-) Ekrana READY yazarak Aynı zamanda Seri port üzerinden kontrol eden devreye LCD R geri bildirimini gönderir. Aynı zamanda LCD R dijital çıkışını High Seviyesine çıkarır. Bu şekilde ister seri port üzerinden isterse dijital port üzerinden Kontrolcü bilgilendirilir.
5-) Kontrol edecek devre bu geri bildirimi aldığında Yeni bilgisi varsa bu bilgiyi KOMUT sistemine göre EASYLCD ye gönderir.
6-) Kontrol eden devre EASYLCD den işlemi yapmasını ve Geri bildirim vermesini bekler. Geri bildirim geldiğinde Tekrara komut gönderir. ( Geri bildirim LCD R=Ready LCD P=problem var)
7-) LCD P gelmişse kontrolcü isterse ekranı temizler isterse tekrar aynı bilgiyi gönderir.
8 ) Gelen komut Karşılaştırma satırlarından geçer. Komut karşılaştırma satırına uygunsa işlem yapılır ve tekrar geri bildirim verilir.
9-) Bazı kontrol devreleri CR+LF yollar. Ekranda bunlar görünmesin diye CR+LF bilgisi temizlenir ve gerçek komut elde edilir.
10-) Program içerisinde LCD lerde her satırın 40 karakter olduğunu öngörüp DIM ile hafızada 40 karakterlik değişken yeri sabitlenmiştir. Bu değişkenler Kullanıcının verdiği her karakteri saklar ve işlem yapıldıktan sonra sıfırlanır.
11-) Programın son kısmı ise EASYLCD parametrelerinin ayarlanması için ayrılmıştır. Bu parametreler seri port parametreleri olduğu gibi Karakter LCD lerde farklılık yaratan 4*16 ve 4*20 farkının ayarlanmasını da sağlar. Bu parametreler ilk enerji verilirken MODE butonuna basılarak parametre ayarlama menüsünün görünmesiyle çalışır. Bu parametreler kullanıcı tarafından ayarlandıktan sonra EEPROM üzerine yazılır artık enerji verildiğinde bu parametreler okunur ve EASYLCD hazır hale gelir.

Bu mantıkla baktığınızda programı kolaylıkla anlayabilirsiniz. Tabii ki programı tam anlayabilmek için Kullanım kılavuzuna da ihtiyacınız olacak. Bu kılavuzu ise bu yazımda bulacaksınız

Program örnekleri: Tüm programların bulunduğu yerde animations dizininde var. Bu dizinde PICBASIC, CCS C, PROTON BASIC, ARDUINO, PYTHON programları ile yapılmış örnekler bulunmaktadır.

Şimdi EASYLCD kartını oluştur sonra bunları dene BU İŞ ZOR DİYORSUNUZDUR.
HAYIR HİÇ DE ÖYLE DEĞİL. Programlar arasında VIRTUAL EASYLCD var. Proteus ile EASYLCD kartı gibi çalışır. Animasyon programınızı proteus üzerinde açıyorsunuz sonrasında ise VIRTUAL EASYLCD yi diğer proteus sayfasında açıyorsunuz.
2 proteus sayfası, Proteusun COMPIM komponentini kullanarak seri port üzerinden anlaşarak birbiriyle çalışır.

Bunu yapabilmek için ise virtual seri port emulator.rar dosyasından virtual seri port programını kurmanız gerekiyor. 2 proteus sayfasındaki compim aracı da com1 portundan birbirini görecektir. Burada verdiğim program FREE lisanslı 32 bit programdır. WIN10 da rahatlıkla çalışıyor. Fakat her açılışında 64 bit yapayım mı diyor. Buna İPTAL diyerek devam edin sadece bu versiyon FREE diğerleri paralıdır. 

Artık ilk etapta EASYLCD kartına ihtiyacınız olmayacak. Proteus, denemelerinizi yapabilmeniz için size yetecektir. Sonrasında gerçek EASYLCD kartını monte edip kullanabilirsiniz.
İsterseniz FT232RL gibi USB seri port çevirici ile gerçek devrenizi proteus ile deneyebilirsiniz. Daha sonra Gerçek devre ile denemenizi yapabilirsiniz. Verdiğim EASYLCD seri port kontrol programları (VB6 ve VB2010 ile yapılmıştır) USB seri çevirici ile gerçek devre ile haberleşebildiği gibi VIRTUAL EASYLCD ile proteus üzerinde haberleşebilir denemelerinizi orada yapabilirsiniz. Bu programlar yeni karakter ihtiyacınızı karşılamakla birlikte EASYLCD modülün EEPROMUNA tek tuşla 23 yeni karakter yazmanızı sağlar.

Sanırım buraya kadar konu anlaşılmıştır. Bir problem ile karşılaştığınızda bana ulaşabilirsiniz. Sizden Ricam EASYLCD ile yaptığınız, paylaşabileceğiniz projeleriniz varsa ister youtube ister web sitesi bağlantı verirseniz buraya eklerim ve EASYLCD değişik projelerde kullanımını da bu konuyu okuyanlar görebilir.

Tüm anlatım videolarına bu linkten ulaşabilirsiniz.

PROTEUS bende yok diyenler. Sizlerde benim kullandığım eski versiyon proteus programına bu linkten ulaşıp. Windows PC nize kurabilirsiniz. 

EASYLCD tanıtım videosu size yapabilecekleri hakkında bir fikir verebilir.

VIRTUAL EASYLCD, Proteus üzerinde nasıl çalışır. Bu video ile EASYLCD gerçek devre oluşturmadan devrelerinizin, programlarınızın, proteus üzerindeki VIRTUAL EASYLCD ile nasıl çalıştığını görebilirsiniz.


EASYLCD modülü kendi projelerinizde kullandıysanız. Lisansa göre bu sayfanın linkini verebilirsiniz.
Ayrıca EASYLCD ile yaptığınız projelerinizi de bu sayfada paylaşabilirsiniz. VİDEO olabilir ya da WEB SİTESİ olabilir. LİNK gönderin bu sayfaya sizin adınızla ekleyeyim. 

Bununla birlikte elimde kalan PCB ve komponentleri ise Stok miktarı kadar benden satın alabilirsiniz. (DEMONTE olarak)  Elimde 12 adet SMD entegre kullanılan 8 adet DIP entegre kullanılan PCB kaldı. ( PIC16F1827 entegre kullanılır. SMD: SOIC18   DIP: Bacaklı entegre için yapılmış pcb dir.)
Çünkü PCB çift taraflı PCB hemen bastıramayabilirsiniz.

 

 

 

1 Comment

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.